Geen categorie

VRIJE ENERGIE EEN STAP NADERBIJ?

Deze auto wordt met zout water aangedreven, haalt 350 km/uur en is door de EU toegelaten. Reikwijdte: 600 km.

Door de Geestelijke Wereld werd ons keer op keer vrije energie beloofd. Is dit een belangrijke stap in deze richting?

Wat klinkt als science fiction kan vandaag al een revolutie betekenen op het gebied van elektromobiliteit.
De vraag naar elektrisch aangedreven auto’s is wereldwijd nog nooit zo groot geweest als in de afgelopen jaren, wat zeker niet in de laatste plaats te wijten is aan het dieselschandaal. Steeds meer mensen weten nu dat elektrische auto’s niet echt zo duurzaam zijn als ons jarenlang is voorgehouden. In tegenstelling tot de wijdverbreide lithium-ion-technologie die in conventionele elektrische auto’s wordt gebruikt, maakt de fabrikant van de Quant e-Sportlimousine gebruik van een innovatieve, speciaal ontwikkelde flowcell-batterij: “nanoFlowcell®”.

nanoFlowcell® – de krachtige en mobiele doorontwikkeling van de flowceltechnologie.
NASA patenteerde het principe van de doorstroomcel al in 1976.

De innovatie, die bedoeld was als een alternatieve opslagtechnologie, heeft echter niet tot een revolutionaire doorbraak geleid. Wegens de naar verluidt te lage energiedichtheid van de elektrolyten in zout water, werden geen verdere inspanningen in de technologie gestoken en werd zij door de NASA achtergelaten. Nunzio La Vecchia geloofde echter in het potentieel van de flowceltechnologie en bleef onderzoek doen totdat hij uiteindelijk, 16 jaar later, de doorbraak realiseerde met nanoFlowcell®.

“Met de nanoFlowcell® zijn we er voor het eerst in geslaagd om een flowcel te verkleinen tot de grootte van een aktetas en tegelijkertijd de energiedichtheid van de elektrolyten te vertienvoudigen. Met de ontwikkeling van de nanoFlowcell® wordt de flowceltechnologie krachtig en mobiel – de nanoFlowcell® opent volledig nieuwe, technische perspectieven voor een veelheid van toepassingen”, legt de gelijknamige fabrikant uit.

De nanoFlowcell® werd ontwikkeld in het eigen onderzoekscentrum van het bedrijf in Zürich en betekent een kwantumsprong voor de automobielindustrie. “Wij zijn heel snel, vol inzet, verleggen de grenzen en zijn onze tijd een beetje vooruit,” zegt Nunzio La Vecchia, technisch directeur van Nanoflowcell AG, die het prototype bedacht, ontwikkeld en gebouwd heeft.

De ongelooflijke voordelen van deze technologie: milieuvriendelijkheid, lange levensduur, hoger rendement.
Bij de zogenaamde “koude verbranding”, een chemisch proces binnenin de stroomcellen, komt energie vrij, die dus in elektriciteit kan worden omgezet. Zoals het woord “koude verbranding” impliceert, is de opgewekte warmte zo gering dat de uitlaatgassen volledig worden geëlimineerd. Bovendien is de dichtheid van het elektrolyt in zout water veel hoger en dus efficiënter, slijt het niet en slaat het de energie op. Daarna kunnen de cellen gemakkelijk en op een milieuvriendelijke manier worden verwijderd. Het enige wat nodig is om de nanoFlowcell® op te laden, is het vervangen van de elektrolytvloeistof in de tanks, wat volgens de fabrikant slechts een minuut of vier in beslag neemt. Bovendien is het veel goedkoper dan het tanken van verbrandingsmotoren.

Over opladen gesproken: In tegenstelling tot een lithium-ion batterijsysteem, dat ongeveer 1000 laadcycli overleeft, is er bij de nanoFlowcell® geen prestatieverlies, zelfs niet bij tien keer meer laden. Dit zou overeenkomen met een actieradius van ongeveer 10.000.000 kilometer, veel meer dan de levensduur van een moderne auto.

Zelfs voor de productie van de nanoFlowcell® of de elektrolytoplossing worden geen zeldzame aardmetalen of edele metalen gebruikt. In plaats daarvan kunnen alle grondstoffen op duurzame wijze worden verkregen, zonder aarzeling worden gebruikt en op milieuvriendelijke wijze worden verwijderd. Het hele NanoFlowcell®-systeem is ook zeer betrouwbaar en onderhoudsarm, aangezien het geen bewegende onderdelen heeft, met uitzondering van de elektrolytpompen. Het enige nadeel: tot nu toe is er geen infrastructuur voor het vullen van de tanks. Er is nog geen enkele openbare pomp.

De milieu-revolutie: deze technologie opent een scala van nieuwe, opwindende mogelijkheden
Bij het energiebeheer van wind- en zonne-energiecentrales wordt reeds gebruik gemaakt van fluxceltechnologie. Maar Nanolowcell AG voorziet dat fluxcelaandrijving ook een baanbrekende revolutie in de scheepsbouw teweeg kan brengen. In de toekomst zou er geen zwarte, voor het milieu schadelijke rook meer uit de schoorstenen van grote schepen komen, maar alleen nog maar onschadelijke stoom. Huizen zouden hun eigen elektriciteit kunnen opwekken als zelfvoorzienende systemen. Hiervoor zouden alleen de elektrolyttanks regelmatig moeten worden gevuld. Ook de luchtvaartindustrie en het spoorwegvervoer zouden een revolutie kunnen doormaken.

Oplossingen liggen al decennia klaar, maar lobbyen probeert het te voorkomen
Het is moeilijk te begrijpen, en eerlijk gezegd moeilijk te geloven, dat de NASA het onderzoek naar de stromingsceltechnologie heeft stopgezet wegens een gebrek aan belangstelling of bekwaamheid. Andere technologieën, zoals auto’s die op waterstof rijden, zijn ook nog niet doorgebroken, hoewel zij al tientallen jaren bekend zijn. Zij worden niet eens genoemd in de huidige klimaatdiscussie.

In plaats daarvan worden maatregelen genomen die elk jaar duizenden mensen de hongerdood injagen. Men kan ervan uitgaan dat de auto-industrie er groot belang bij heeft, vooral financieel, om alternatieve technologieën tegen te werken, omdat het moeilijk is geld te verdienen met auto’s die weinig onderhoud vergen en weinig slijtage vertonen.

De nanoFlowcell® werd ontwikkeld in het eigen onderzoekscentrum van het bedrijf in Zürich en betekent een kwantumsprong voor de automobielindustrie. “Wij zijn heel snel, vol inzet, verleggen de grenzen en zijn onze tijd een beetje vooruit,” zegt Nunzio La Vecchia, technisch directeur van Nanoflowcell AG, die het prototype bedacht, ontwikkeld en gebouwd heeft.

Vertaling: Elias

Meer artikelen van Elias

Elias Telegramgroep 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s